Zelfredzaamheid
Het beleid van Madat Nepal is er op gericht dat projecten zich op den duur zelf moeten redden. Daar kan enige jaren over heen gaan, maar dat is wel het doel. De hulp aan een project wordt daarom ook wanneer het kan afgebouwd.
Een mooi voorbeeld is ons eerste grote project in Thulo Parsel in het Kavre Palenchok district. We zijn daar ongeveer twaalf jaar intensief bezig geweest. De eerste jaren op kleine schaal omdat we toen nog maar net bestonden en jaarlijks maar een paar duizend gulden hadden te besteden. Maar uiteindelijk hebben we hier een oud schoolgebouw met tien klassen helemaal opnieuw opgebouwd, drie grote gebouwen met een stalen skelet neergezet voor zes klassen, een hostel van tien kamers gebouwd waar scholieren die van ver kwamen konden overnachten en leraren die niet uit Thulo Parsel kwamen een kamer hadden om te verblijven. We hebben ook vijf lerarensalarissen gefinancierd. Op het hoogtepunt kwamen hier 1000 leerlingen naar toe. In drie wijken hebben we lagere scholen gebouwd om de leerlingendruk voor de hoofdschool te verminderen. Daar zijn ook drie leraren gefinancierd. Na een kleine tien jaar hebben we in drie jaar tijd de hulp afgebouwd.
Het bestuur van de hoofdschool heeft op eigen kracht en samen met het dorp eerst de school uitgebreid met een 11e en 12e klas en daarna met behulp van een andere subsidiënt bachelor onderwijs mogelijk gemaakt. Om tot het vervolgonderwijs toegelaten te worden, moeten kinderen de 12e klas doorlopen hebben. De gebouwen werden goed onderhouden en ze zijn uiteindelijk geslaagd in hun doel dat alle leraren uit het gebied rond Thulo Parsel afkomstig zouden zijn.
Omstreeks 2015 heeft Thulo Parsel met een deelsubsidie van de regering naast ‘onze’ health post een ziekenhuis gebouwd waar ook operaties kunnen plaats vinden en patiënten intern kunnen verblijven. De kosten voor de grond werd door de dorpelingen opgebracht.
Het project in Thulo Parsel is een heel goed voorbeeld van een investering die na afronding niet alleen goed onderhouden wordt, maar zich ook nog verder ontwikkelt.
Met de hoofdschool in Mechchhe Pauwa in het Temal-gebied (Kavra Palenchok) hebben we dezelfde procedure gevolgd. Het bouwen van een compleet nieuwe hoofdschool, kleinere scholen in de buurt, financiering van lerarensalarissen en de bibliotheek. In 2019 konden we dit project afronden, voor zijn verdere ontwikkeling heeft de school de hulp van Madat niet meer nodig.
De school in Mechchhe Pauwa heeft zelf het geven van bachelor onderwijs mogelijk gemaakt. Met hulp van de Nepalese overheid konden ze zelfs een grotere school bouwen. Ze zijn ook graag het middelpunt van de trainingsprogramma’s van leraren om het onderwijsniveau te verhogen. Zij zijn dan gastheer voor de scholen in de omgeving en zorgen voor de huisvesting van de leerkrachten die de opleiding volgen. Inmiddels betaalt de Nepalese regering hier ook de lerarenopleidingen. Eerder hebben wij drie programma’s gefinancierd.
Andere scholen in de buurt zijn door ons enkele jaren gefinancierd voor vijf klassen en zelf hebben ze daarna de school kunnen uitbreiden naar zes of zelfs acht klassen.
We hebben in Thulo Parsel een health post gebouwd en hebben er daarna vele jaren lang jaarlijks een gezondheidskamp georganiseerd voor oog- en tandhulp, die gratis was voor de bevolking. Later kwam daar KNO-zorg en medisch onderzoek en zorg speciaal voor de scholieren bij. De gezondheidskampen hebben sterk bijgedragen aan een bewustzijnsverandering van de lokale bevolking t.a.v. van het gedrag wat betreft hygiëne. Bij ons laatste gezondheidskamp in 2017 had men een tweede, kleine health post er bij gebouwd en op dit moment staat er een grote health post waarin ook operaties kunnen plaatsvinden.
Als we de problemen en de kennis over gezondheid tijdens de huidige kampen vergelijken met die van 25 jaar geleden, dan is het verschil heel erg groot.
Bij de Tibetaanse vluchtelingen in Pokhara hebben we een dakenproject, regenwaterafvoer en twee drinkwaterprojecten gefinancierd. Daarbij is steeds gewezen op het uitvoeren van onderhoud, iets waar men in Nepal nog niet erg aan gewend is. Het door hen uitgevoerde onderhoud hebben we vijf jaar gevolgd en mede door het door ons opgezette en op de praktijk gerichte onderhoudsprogramma gaat het goed.