Het duurde even voordat het begrepen werd dat boeken uit een bibliotheek uitgeleend moeten worden …
Schoolbibliotheken
De eerste bibliotheek die we ondersteund hebben met een bedrag van 1500 euro, was een privé school in Kathmandu, de Birat Boarding School. Hier werd op een bijzondere en enthousiaste wijze les gegeven en de leerlingen waren toe aan een bibliotheek. Ook deden we hier de eerste ervaring op hoe we de volgende schoolbibliotheken in de bergdorpen konden inrichten.
In de bergen was er wel een leerproces voor het uitlenen van boeken nodig. Na onze eerste donatie aan een school in Thulo Parsel, werden de boeken meteen in kasten opgeborgen. Leerlingen mochten een keer per week onder toezicht enkele uren na schooltijd in de boeken kijken. Ze waren bang dat de boeken niet of vies zouden terug komen. Het duurde even voordat het begrip ‘boeken uitlenen’ vorm had gekregen.
Samen met Edukans konden we vanaf 2011 een aantal kleine bibliotheekjes op- en inrichten. De inrichting bestond uit een afsluitbare kast voor de boeken, een tafel en een aantal stoelen en natuurlijk boeken. De school in Daduwa kreeg meer Engelse boeken dan de andere scholen, omdat daar veel beter Engels werd onderwezen. Een belangrijk deel van de boeken bestond uit lesboeken, omdat daar een groot tekort aan is en leerlingen boeken moesten delen. We hebben ervoor gezorgd dat er ook gewone leesboeken werden aangeschaft. Men moest wennen dat het in een bibliotheek vooral om léésboeken gaat en niet om léérboeken.
Mechchhe Pauwa heeft inmiddels een ‘grote’ bibliotheek met veel studie- en leesboeken en de bibliotheek wordt nu door de school zelf verder uitgebreid.
Studentenbibliotheken
In Bhaktapur hebben we in 2010 twee studentenbibliotheken ondersteund met bedragen van ca 500 euro voor de aanschaf van studieboeken. Het zijn bibliotheekjes die door studenten zelf gerund worden. Studenten die na de tiende klas een vervolgstudie doen, halen hier vaak hun studieboeken die ze dan voor een maand kunnen lenen. Het kopen van zo’n studieboek is te duur voor hen. Een vrouwenorganisatie hebben we aan literatuur en magazines geholpen met informatie waar zij behoefte aan hadden.
Langzamerhand is deze vorm van hulp niet meer nodig. Het op- en inrichten van bibliotheken wordt steeds meer als noodzakelijk ervaren en daardoor als een overheidstaak gezien.
Computeronderwijs
In het stedelijk gebied krijgen leerlingen in de lagere en middelbare school voor een belangrijk deel al computeronderwijs. Dat is niet zo in de bergen. Daar zijn drie redenen voor: de onderwijzers kunnen zelf geen computeronderwijs geven, er is geen of weinig elektriciteit en/of er is geen internetverbinding. Leerlingen in de bergen lopen hierdoor een belangrijke ontwikkelingsachterstand op ten opzichte van leerlingen in de grote steden. Dat maakt het moeilijker om aan een baan te komen.
Toen het dorp Mechchhe Pauwa elektriciteit kreeg, kwam de vraag of we konden helpen met het sponsoren van een computerdocent en met de aanschaf van computers. Er zou binnen afzienbare tijd door de overheid voor internetverbinding worden gezorgd. Inmiddels sponsoren we al vijf jaar het salaris van een computerdocente, hebben wij vijf computers en een laptop en de school zelf ook vijf computers aangeschaft. Er wordt goed computeronderwijs gegeven, maar zonder internet blijft die ervaring beperkt. Het is nog altijd wachten op de internetverbinding.
De tweede school die we geholpen hebben met computers, ligt in Jalbiri. Daar hebben we de helft van de computers gesponsord; de school betaalde zelf de andere helft en de docent. Door de aardbeving is er een binnenmuur op de computers gevallen. De school heeft via sponsoring van elders nieuwe computers kunnen aanschaffen. Hier is wel internetverbinding.
De derde school met computerhulp ligt in Daduwa. We hebben drie computers en een laptop aangeschaft, die de aardbeving overleefd hebben De school die ingestort was, is inmiddels weer opgebouwd. De school draagt nu zelf zorg voor onderhoud en eventueel verdere aanschaf. Er wordt goed computeronderwijs gegeven en wat bijzonder is: het betreft kinderen van klas 1 tot 5.
In de overige lagere scholen is geen elektriciteit en de kennis om computeronderwijs op leerlingen over te dragen nihil.
< Projecten – Onderwijs – Sponsoring studenten